00386 31 61 75 77 arheo.alpe@gmail.com

AJDOVSKI GRADEC

Vabimo vas na voden ogled Ajdovskega gradca, v soboto 5. oktobra ob 16. uri 2019; zbirno mesto na železniški postaji Bohinjska Bistrica.

RIMSKI BRONASTI ZVONČEK IZ STARE FUŽINE

V Stari Fužini je bil letos naključno najden bronasti rimski zvonček. Zvonček je ulit in je delno ohranjen. Po obliki sodi v čas 1. stoletja našega štetja, kar kaže na to, da je bila v tem času Stara Fužina poseljena.

ARHEOLOŠKE RAZISKAVE V VISOKOGORJU BOHINJA 2019

V avgustu so potekale arheološke raziskave nad Dednim Poljem. Ped leti smo na območju Bošinke – Vodenih Rup odkrili rimski bronasti zvonček z napisom URS ter bronasti zaponki. V letošnjem letu smo z raziskavami nadaljevali in odkrili kamnite temelje koče. Temelji so...

VABLJENI NA ARHEOLOŠKO DELAVNICO NETENJA OGNJA V PONEDELJEK 15. JULIJA OB 9. URI V Knjižnici Bohinjska Bistrica bo v ponedeljek 15. julija delavnica zgodbe o ognju in delavnica netenja ognja, ki bo trajala od 9. do 12. ure in je primerna za vse starosti. Brezplačno.

Kako so včasih zanetili ogenj, ko ni bilo vžigalic? Vse o tem boste spoznali na arheološki delavnici in se tudi sami preizkusili v veščinah netenja ognja.Delavnica je namenjena otrokom vseh starosti, predvsem pa mladini od 12. leta dalje.

FUŽINARSKI DNEVI 2019

Od četrtka 20. junija in do sobote 22. junija so potekali Fužinarski dnevi v Centru Triglavskega narodnega parka Bohinj v Stari Fužini.

IZLET PO ARHEOLOŠKI DOLENJSKI

NOVO MESTO: ARHEOLOŠKA PODOBA DOLENJSKE – MITREJ PRI ROŽANCU – DOLENJSKE TOPLICE: CVINGER

ODHOD: SOBOTA, 1. 6. 2019

Dolenjska slovi po bogati arheološki dediščini, saj se najdišča uvrščajo v sam vrh evropske civilizacije v času starejše železne dobe, to je 8. stoletje pr. Kr. Na Dolenjskem je takrat cvetela bogata halštatska kultura, kar se kaže v materialnih ostalinah; od nakita, orožja in orodja do obrednih posod.

STAVBNA DEDIŠČINA BOHINJSKIH PLANIN

D E D I Š Č I N A B O H I N J A STAVBNA DEDIŠČINA BOHINJSKIH PLANIN   Pastirski stanovi na bohinjskih planinah so bili v preteklosti nepogrešljivi za planšarstvo in preživetje kmeta, danes pa jih varujejo državni zakoni, kot del kulturne krajine in dediščine....

DEDIŠČINA BOHINJA

D E D I Š Č I N A        B O H I N J A   Po več stoletjih uporabe železa, se na današnje slovensko ozemlje naselijo Kelti. Njihova noša se je razlikovala od starejše - železnodobne, imajo povesem nov umetnostni slog okraševanja predmetov, predvsem pa so drugače...