V letošnjem letu smo nadaljevali z raziskavami temeljev baročne cerkve Sv. Martina v Poljanah nad Škofjo Loko. Gradnja baročne cerkve se je začela leta 1710. Zasnoval jo je domači mojster Gregor Maček, ki je izhodišča za tloris iskal v gorenjskih cerkvah, ki so imele v osnovi zapotegnjen osmerokotnik. Cerkev je merila v dolžino 44 metrov, široka je bila 24 m in visoka 28 metrov.  V letih 1761–63 so ji dozidali še 50 m visok zvonik. Po drugi svetovni vojni so cerkev o porušili.
Z arheološkimi raziskavami smo v letošnjem in lanskem letu na območju temeljev  raziskali 254 skeletnih grobov.  Poleg grobov in temeljev baročne cerkve, smo raziskali še  dobro ohranjene temelje in spodnje dele sten, kot tudi tlak starejše gotske cerkve. V ruševinah pa smo odkrili še dva bogato okrašena sklepnika, ki sta krasila notranjost gotske cerkve.

Arheološke raziskave na območju temeljev baročne cerkve z odkritim gotskim tlakom. Sklepnik, ki je krasil notranjost gotske cerkve. Foto: Mija Ogrin

Raziskani temelji in kripta, nekoč mogočne baročne cerkve Sv. Martina v Poljanah nad Škofjo Loko in še starejši gotski temelji cerkve z ohranjenim tlakom, skromne sledi romanske cerkve ter  grobovi, ki so po do sedaj znanih podatkih okoli obeh cerkva,  predstavljajo pomemben kulturni spomenik za  Občino Gorenja vas – Poljane.

 

Ostanki kripte z gotskim tlakom. Foto: Mija Ogrin

Povezava do 3d modela raziskanih temeljev  (izdelala Luka Škerjanec, Avgusta d.o.o.)
(sketchfab.com)” type=”icon”]
SV. MARTIN V POLJANAH