PROJEKTI

 

Raziskave Sv. Martina v Poljanah nad Škofjo Loko

Arheološka izkopavanja na območju baročne cerkve sv. Martina v Poljanah nad Škofjo Loko, kjer smo raziskujemo od leta 2021 dalje.  Odkrili smo arhitekturne ostaline romanske, gotske in baročne cerkve, 454 grobov tudi posamične najdbe iz rimske dobe ter visokega, poznega in novega veka.

Raziskave je nam zaupala Občina Gorenja vas Poljane.

arheološka izkopavanja v Poljanah

 

VISOKOGORSKA ARHEOLOGIJA JULIJSKIH ALP – BOHINJ

PRISPEVEK O ARHEOLOŠKIH RAZISKAVAH V SLOVENSKEM VISOKOGORJU –več v oddaji ars humana

Visokogorska pohodniška arheološka pot Vogel

Visokogorska pohodniška arheološka pot Vogel obsega dvanajst informativnih tabel, ki prikazujejo bogato alpsko rastlinstvo, divje živali, zgodovino smučišča in arheološki najdišči postojank prvih pastirjev in rudarjev. Razlage na tablah so dopolnjene s kratkimi animiranimi filmi, na arheološkem najdišču Dolga planja pa z vizualizacijo preteklosti.

Vogel je ena najobširnejših visokogorskih planin na območju Vzhodnih Julijskih Alp, ki je bila obljudena že pred 5000 leti. Leži v Spodnjih Bohinjskih gorah, obsega  območje Prvega in Zadnjega Vogla. Razprostira se od Konjskega vrha preko Vogla in Šije vse do grebena nad planino Suha.

V zimskem času je tod urejeno visokogorsko smučišče. Začetek smučanja na Voglu seže v leto 1932, ko se je razmahnilo turno smučanje po okoliških hribih, predvsem na relaciji Vogel–Komna.

 

ArheoAlpe zavod za kulturo, izobraževanje in turizem Bohinj je pridobil status zavoda v javnem interesu na področju kulture, zato smo upravičeni do donacije od dohodnine davčnega zavezanca.

Prejete donacije bomo namenili izključno za predavanja,  vodenja in delavnice o arheološki dediščini alpskega prostora, s poudarkom na Bohinju.

Obrazec za namenitev dela dohodnine lahko oddate:

  • elektronsko preko storitev elektronskega poslovanja FURS eDavki – povezava: 

 

  • osebno ali po pošti pri pristojnem finančnem uradu.