ARHEOLOGIJA V JAVNOSTI

ARHEOLOŠKE POTI

PREDAVANJA

STARODAVNI BOHINJ – PRVE BOHINJSKE VASI

Bohinj je alpska kotlina pod vznožjem Triglava in je bila obljudena že v bronasti dobi, stalna poselitev pa je poznana od starejše železne dobe. Pred 2500 leti sta nastali najstarejši bohinjski vasi na Ajdovskem gradcu in Dunaju pri Jereki. To je tudi čas, ko se oblikujejo prve kulturne značilnosti kraja.

NAJSTAREJŠE BOHINJSKE PLANINE – VOGEL

Do nedavnega je veljalo prepričanje, da je bil visokogorski svet do srednjega veka redko obljuden. S sistematičnimi arheološkimi raziskavami se vrstijo novi dokazi o prisotnosti človeka v bohinjskih planinah in ostalem slovenskem visokogorju. Na Voglu je bila že pred 3000 leti bronastodobna postojanka, verjetno pa so od rimskega časa dalje tod kopali tudi železovo rudo.

NAJSTAREJŠE BOHINJSKE PLANINE – DOLGA PLANJA NA VOGLU

Vogel je ena najobširnejših bohinjskih planin, kjer so znana tri arheološka najdišča: Kal, Poljanica in Dolga Planja.  Dolga Planja na Prednjem Voglu je bila visokogorska postojanka, obljudena že pred 2400 leti in v zgodnjem srednjem veku.

NOŠA IN OBIČAJI POKOPA V BOHINJU PRED 2500 LETI – POKOP V ŽELEZNI DOBI

V železni dobi, pred 2500 leti so v Bohinju pokopavali umrle tako, da so jih sežgali in jim v grob položili pridatke. Priloženi grobni pridatki so odraz noše, predvsem pa takratnega gospodarskega in kulturnega stanja v Bohinju.

SKOZI TISOČLETJA OBLIKOVANA ALPSKA KRAJINA

Človek je v Alpah s svojo prisotnostjo začel posegati v prostor že v prazgodovini in tako sooblikoval kulturno krajino. Ko je postavljal svoja bivališča ali kopal železovo rudo pod najvišjimi vrhovi Triglava, je za seboj puščal sledi. Materialne ostaline so se tudi v zemeljskih plasteh ohranile vse do danes.

Vabljeni k ogledu drugih naših programov

INTERPRETACIJSKE DELAVNICE

IZDELAVA NAKITA PO VZORU STARE NOŠE

Krašenje z nakitom je star običaj. Nošenje nakita je bil tudi odraz kulturne pripadnosti in stanu. Pred več kot 2500 leti so na območju alpskega prostora nosili bronaste zaponke v obliki spirale. Zaponka je služila za spenjanje obleke in bila tudi lep okras. Po vzoru takih zaponk bomo izdelovali nakit: obeske, ogrlice in uhane. Pri izdelovanju nakita se izkazuje spretnost in ustvarjalnost udeležencev delavnice.

Primerna za: vse starostne skupine

Trajanje delavnice: 1,5 ure

DELAVNICA UNIKATNIH KERAMIČNIH IZDELKOV

Delavnica unikatnih keramičnih izdelkov po prazgodovinskem vzoru.

Na delavnici se bomo osredotočili na ročno oblikovanje in krašenje keramičnih posod, po prazgodovinskem vzoru. Izvedeli boste tudi kaj več o železni dobi in bronasti dobi ter takratni uporabi in oblikah keramičnih posod. Zato boste imeli dovolj idej in časa za ustvarjenje svoje unikatne posode in okrasnega predmeta.

Izdelke bomo dali v žganje in glaziranje, da bodo uporabne. Nato boste svoje izdelke lahko prejeli po pošti.

Delavnice izvedemo  po dogovoru

 

Prijave in informacije na:

3 + 11 =

ŠIVANJE IN LIKANJE KOT NEKOČ

V starih časih so urezali obleko brez krojnih pol. Delavnica šivanja je namenjena prikazu in spoznavanju šivanja starih alpskih oblačil, ki jih danes nosimo za posebne priložnosti. Na delavnici bom spoznali stare likalnike, z njimi likali staro blago in sešili bohinjsko spalno srajco.

Primerno za: odrasle

Trajanje delavnice: 6 ur

MOZAIK

V rimskem času so bile razkošne hiše okrašene z mozaiki. Na delavnici bomo po navdihu antičnih motivov izdelali pravi mali mozaik z različnimi motivi.

Primerno za: vse starostne skupine

Trajanje delavnice: 2 uri

ARHEOLOŠKA DELAVNICA

Otroci imajo neizmerno željo po odkrivanju novega in so vedoželjni. Pri arheološki delavnici izkopavajo predmete iz zemlje, jih opišejo in pripravijo razstavo. Pri tej delavnici pridejo do izraza vrline, kot so raziskovanje, ustvarjanje, potrpežljivost in natančnost.

Primerno za: vse starostne skupine

Trajanje delavnice: 2 uri

NETENJE OGNJA S KRESILOM KOT NEKOČ

Udeleženci se seznanijo z načini netenja ognja na različne stare načine in se preizkusijo. Delavnica se izvaja na prostem.

Primerno za: za otroke, stare vsaj 8 let, in vse starostne skupine

Trajanje delavnice: 1 ura

PRILAGOJENI PROGRAMI ZA SLEPE

NEVIDNA DEDIŠČINA – MOČ PREDMETA

V prvem delu, spoznamo od kdaj in čemu je služila vse keramika. V drugem delu udeleženci otipajo keramični predmet in si ustvarijo o njem podobo. Nato sledi pogovor o predmetu.

OKRASNA ZAPONKA V OBLIKI PAVA ALI RAJSKA PTICA

Okrasna zaponka v obliki pava – rajska ptica iz 6. stoletja je bila odkrita na romanskem staroselskem grobišču na Pristavi pod Blejskim gradom. Udeležencem predstavimo okrasno zaponko na več načinov, ki so prilagojeni slepim in slabovidnim.

VODENI OGLED PLAVŽA SV. HEME V BOHINJU

Udeleženci se najprej seznanijo s kratko zgodovino Bohinja, nato sledi prilagojeno vodenje do ostalin plavža sv. Heme nasproti Nomenja.