ARHEOLOŠKE RAZISKAVE

arheološka izkopavanja v Poljanah

Arheološke terenske raziskave obsegajo več postopkov:

Arheološko ovrednotenje virov, bibliografije in drugih podatkov

Daljinsko zaznavanje v arheoloških raziskavah

Arheološki pregledi in vzorčenja

–  Arheološka topografija

– Arheološki površinski pregled

– Arheološki podpovršinski pregled

– Arheološki strukturni pregled, stavbna analiza in čiščenje površin

– Vzorčenje z vrtinami

–  Geofizikalni pregled

– Arheološki testni izkop

Arheološko dokumentiranje uničenja

Arheološke raziskave ob gradnji

Arheološko izkopavanje

V zavodu ArheoAlpe izvajamo predvsem arheološke raziskave, kot so: arheološke raziskave ob gradnji, arheološke preglede in vzorčenja ter arheološka izkopavanja.

V sodelovanju z Inštitutom za arheologijo ZRC SAZU in sodelavci odkrivamo nova visokogorska arheološka najdišča.

Visokogorske arheološke raziskave: Klek, Pečana, Komna, Kal in Poljanica na Zadnjem Voglu, Dolga Planja na Prvem Voglu, Bošinka nad Dednim Poljem.

 Arheološke raziskave Sv. Martina v Poljanah nad Škofjo Loko

Obsežne arheološke raziskave, na območju nekdanje mogočne baročne cerkve sv. Martina v Poljanah nad Škofjo Loko so obogatila preteklost Poljanske doline.  Arheološka izkopavanja potekajo od leta 2021 dalje. V tem času smo raziskali temelje baročne, gotske in del romanske cerkve in 764 grobov iz različnih časovnih obdobij.

PREBERI VEČ

 

ARHEOLOŠKI TESTNI IZKOPI

Na območju Stražiškega polja smo v letu 2021 izvedli predhodne arheološke raziskave v obliki testnih izkopov. Paziskali smo  21 testnih jarkov v dolžini od 10 do 40 metrov in širini 1,5 metra. Skupna površina testnih jarkov je obsegala več kot 500 m2. Testne jarke oziroma sonde smo raziskali do geološke osnove, vendar v plasteh nismo odkrili arheoloških ostalin.

ARHEOLOŠKE RAZISKAVE OB GRADNJI 

Zakaj predhodne arheološke raziskave?

Predhodne arheološke raziskave so predpisane v kulturnovarstvenih pogojih, ki jih izda pristojni Zavod za varstvo kulturne dediščine na podlagi vaše vloge, kadar želite graditi na zemljišču, ki je na območju arheološkega najdišča.

ArheoAlpe je usposobljeno podjetje za tovrstne arheološke raziskave z dolgoletnimi izkušnjami.

Za arheološko raziskavo in odstranitev arheološke dediščine za investitorje pridobmo od Ministrstva za kulturo Republike Slovenije kulturnovastveno soglasje za raziskavo in odstranitev dediščine, tako da pripravimo  e-vlogo.Po končani arheološki raziskavi na terenu izdelamo še strokovno poročilo s poizkopavalnim postopkom.   

Izsledke arheoloških raziskav lahko tudi predstavimo javnosti na predavanjih ali  medijih, kar daje dodano vrednost vaši investiciji.

ARHEOLOŠKE RAZISKAVE V VISOKOGORJU

Svoje strokovno delovanje nadgrajujemo z arheološkimi raziskavami v visokogorskem svetu Julijskih Alp, kjer sodelujemo s sorodnimi inštitucijami: Turizem Bohinj, Inštitut za arheologijo ZRC SAZU, Filozofska fakulteta, Oddelek za arheologijo.

Cilj arheoloških raziskav z metodo testnega sondiranja je predvsem časovna opredelitev najdišča.