00386 31 61 75 77 arheo.alpe@gmail.com

ARHEOLOŠKE RAZISKAVE

ARHEOLOGIJA (gr. archaiologia – izročilo o starožitnostih) je veda, ki proučuje človeško preteklost. Podobo preteklosti gradimo s preučevanjem materialnih ostalin, ki jih odkrijemo z arheološkimi raziskavami. 

V zavodu ArheoAlpe izvajamo  arheološke raziskave, kot so: arheološke raziskave ob gradnji, arheološke preglede in vzorčenja ter arheološka izkopavanja.

V sodelovanju z Inštitutom za arheologijo ZRC SAZU in sodelavci odkrivamo nova visokogorska arheološka najdišča.

Visokogorske arheološke raziskave: Klek, Pečana, Komna, Kal in Poljanica na Zadnjem Voglu, Dolga Planja na Prvem Voglu, Bošinka nad Dednim Poljem.

 Arheološke raziskave Sv. Martina v Poljanah nad Škofjo Loko

Obsežne arheološke raziskave, na območju nekdanje mogočne baročne cerkve sv. Martina v Poljanah nad Škofjo Loko so obogatila preteklost Poljanske doline.  Raziskali smo temelje baročne, gotske in del romanske cerkve. Okoli cerkva je bilo odkritih 454 grobov.

PREBERI VEČ

 

ARHEOLOŠKE RAZISKAVE OB GRADNJI – hitro in kakovostno

Na stavbnem zemljišču, ki je registrirano kot arheološka dediščina v Republiki Sloveniji, pridobite gradbeno dovoljenje pod pogojem, da izvedete predhodne arheološke raziskave ali arheološke raziskave ob gradnji z usposobljenim arheologom.
ArheoAlpe je usposobljen zavod za tovrstne arheološke raziskave, zato vam pri takih primerih lahko strokovno pomagamo.

Pripravimo vso dokumentacijo za pridobitev kulturnovarstvenih pogojev na Zavodu za kulturno dediščino, ki jih rabite za dokončno pridobitev gradbenega dovoljenja. Na podlagi pogojev izdelamo tudi e-vlogo za pridobitev nadaljnjega soglasja za raziskavo oziroma odstranitev arheološke dediščine, ki ga izda Ministrstvo za kulturo. Postopek zaključimo z arheološko raziskavo in poročilom.

Po vaši želji izsledke raziskav predstavimo javnosti na predavanjih, v medijih, kar daje dodano vrednost vaši investiciji.

ARHEOLOŠKE RAZISKAVE V VISOKOGORJU

Svoje strokovno delovanje nadgrajujemo z arheološkimi raziskavami s ciljem boljšega  poznavanja arheološkega najdišča: čas nastanka, gospodarske dejavnosti, s katerimi so se ukvarjali, kulturna pripadnost. Arheološke raziskave izvajamo predvsem v visokogorskem svetu Julijskih Alp, kjer sodelujemo s sorodnimi inštitucijami: Turizem Bohinj, Inštitut za arheologijo ZRC SAZU, Filozofska fakulteta, Oddelek za arheologijo.