V rimskem času je bilo v Bohinju več naselbin, med njimi tudi Ajdovski gradec. Arheološke raziskave so bile tudi pri cervki sv. Janeza Krstnika na Ribčevem Lazu.

Glede na odkrito lončenino lahko sklepamo, da so takrat v Bohinju jedli preproste jedi, ki so jih pripravljali na odprtem ognjišču, prehrana pa je temeljila na pripravi jedi iz žit. Tako kot drugod, je tudi v Bohinj segal vpliv rimske kuhinje s svojimi okusi.

Rimska kuhinja v Bohinju je bila interpretacijska  delavnica različnih rimskih jedi od rimskega kruha – libum, do ješprenove kaše z grahom. Kuharski mojster Jože Godec je izbral odlične recepte:

PIŠČANČJE PRSI Z OREŠČKI

Sestavine: polovica piščančjih prsi brez kosti, 2 žlički asafetide, polovica pora, 3 žlice pinjol. olivno olje, sol ali ribja omaka (garum), 2 do 3 žlice medu, žlica do dve kisa, par vejic peteršilja, žlička mletega dolgozrnatega ali črnega popra (ali po okusu)

Piščančje prsi skuhamo v osoljeni vodi, začinjeni z žličko asafetide. Namesto soli lahko uporabimo ribjo omako (eno žlico). Ko je meso kuhano, ga odcedimo ter popivnamo z brisačko oziroma osušimo. Por in peteršilj nasekljamo.

V ponvi segrejemo olivno olje. Dodamo meso, pinjole in por ter jih prepražimo, da dobijo zlato rumeno barvo. Začinimo z ribjo omako ali soljo, preostankom asafetide, medom, kisom, poprom in sesekljanim peteršiljem. Po potrebi dodamo še malo olivnega olja in malo vode ter meso in por pokuhamo, dokler ne dobimo goste medene omake. Prsi serviramo na krožnik ali desko, jih narežemo na rezine in prelijemo z omako.

JEČMENOVA KAŠA S STROČNICAMI
Sestavine:
60 g ješprenja
30 g leče
50 g graha
pol manjšega koromača
polovica manjšega pora
sol ali ribja omaka
2 žlici olivnega olja
par listov zelja
žlička koriandrovih semen
2 vejici peteršilja
žlička kisa

Ješprenj, lečo in zamrznjen grah vsujemo v lonec, zalijemo s primerno količino vode ter solimo. Namesto soli lahko dodamo žlico do dve ribje omake (po okusu).

Koromač, por in en list zelja nasekljamo ter dodamo v lonec.Koriandrova semena stolčemo oziroma zdrobimo ter jih skupaj z žlico olivnega olja dodamo k ostalim sestavinam. Ko je ješprenj skoraj kuhan, dodamo še vejici peteršilja. Preostali list zelja narežemo na tanke trakove. Kuhan ješprenj serviramo ter ga posujemo z narezanim zeljem in pokapljamo s preostankom olivnega olja.

LIBUM/RIMSKI KRUH

– 500 g sira fete

– 2 jajci

– 2–3 žlice kisle smetane

– ok. 500 g bele gladke moke

– lovorovi listi

Feta sir razdrobimo v večjo posodo. Dodamo jajci in kislo smetano ter z vilicami vse sestavine dobro premešamo. Po občutku dodajamo moko in mesimo, dokler ne dobimo gladkega testa. Iz testa oblikujemo hlebčke. Z nožem naredimo rahle zareze, da kruh ne popoka. Na pekač damo peki papir in ga na gosto prekrijemo z lovorovimi listi, ki kruhu dajo posebno aromo. Pečemo na 200 °C 40–45 minut, da kruh postane zlato rumene barve.

NEOBIČAJNO KUHANO VINO

250 g medu

1-1,5 l vina

6-7 listov lovorja

2 dateljna

3 zrna črnega popra

Žafran

Med z malo vina zavreš, dodaš lovor, poper, dateljne in žafran.

Ohladiš. Dodaš še preostalo vino.

 

 

 

 

 

 

CODA ALLA VACCINARA

0,5 kg govejega repa

40  g masti

100 g čebula, česen

40 g korenje

1 žlica nasekljanega peteršilja

sol, črni mleti poper

½ žličke cimeta mletega

½ žličice muškatnega oreška

100 ml rdečega vina

250 g pasiranega paradižnika

½ žličke majarona

50 g zelene

50 ml olivno olje

30 g pinjole